Top 10 dla domowego Szefa kuchni!

Gandalf.com.pl
Napisane przez Gandalf.com.pl
Brak komentarzy
Udostępnij:

       Cześć! Dziś będziemy rozmawiać o kuchni. Mam dla was pewną propozycję. Moda na gotowanie od dawna lansowana jest w mediach. „Kuchenne rewolucje”, „Hell’s Kitchen” „Ugotowani”, „Master chef” czy „Top chef” to telewizyjne programy kulinarne, które sprawiły, że gotowanie stało się czymś więcej niż zwykłym domowym zajęciem. Coraz częściej jest to pasja, która daje przepustkę do wielkiego świata kulinarnej sławy. Dzięki programom i radom znanych kucharzy, Polacy edukują się kulinarnie. W internecie pełno jest programów kulinarnych. Youtube pęka w szwach od kanałów vlogerów zajmujących się gotowaniem.

     Kiedy zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, założę się, że wszystkie gospodynie domowe z zapartym tchem śledzą wszystkie możliwe programy kulinarne. Może warto pomyśleć o naszych domowych bohaterkach kuchni i podarować im coś wyjątkowego? Aby planowanie świątecznego menu na ten szczególny czas było o niebo łatwiejsze. Wiecie co mam na myśli? Tak, chodzi o książki kucharskie. Ale jak wybrać tą jedną, wyjątkową spośród tylu dostępnych? Ułatwię Wam to zadanie i przedstawię wam Top 10 książek w które warto zainwestować.

Zapraszam na kulinarną podróż! Każdy znajdzie coś dla siebie:

1. Zamień chemię na jedzenie i Zamień chemię na jedzenie. Nowe przepisy Julita Bator

                                                 

Coś dla wielbicieli zdrowego jedzenia. Autorka zdradza tajemnicę jak jeść smacznie i jednocześnie nie przeciążać żołądka. Nauczona własnym doświadczeniem dzieli się swoimi pomysłami na to jak zadowolić żołądki bliskich, tych mniej i bardziej wybrednych. Autorka radzi jak unikać produktów chemicznych, czego się wystrzegać, a co wprowadzić do codziennego żywienia. Inspiracje prosto z Krety. Znajdziecie tu proste przepisy na: własne pieczywo, drugie śniadanie do pracy i szkoły, nietypowe potrawy na przyjęcia dla dzieci, desery dla łasuchów oraz dania świąteczne.

 2. Rewolucja zielonych koktajli Victoria Boutenko

Po zdrowym posiłku czas na zdrowy koktajl! Nie dajcie się zwieść. Nie wszystko co zielone to niedobre 🙂 Zróbcie rewolucję w kuchni i zagrajcie w zielone! Wasz żołądek pokocha koktajle Victorii Boutenko. To nie tylko uzdrawiające enzymy, aminokwasy, błonnik, minerały czy przeciwutleniacze ale przede wszystkim przesmaczna alternatywa dla kompotu czy herbaty.

3. Jadłonomia Kuchnia roślinna – 100 przepisów nie tylko dla wegan Marta Dymek

Blogerzy atakują! Pierwsza książka kucharska twórczyni Jadłonomii – najpopularniejszego polskiego bloga o kuchni wegańskiej. Okazuje się, że nie trzeba mieć wielkiego doświadczenia, i dodatkowych umiejętności aby gotować z takim zamysłem! Trzeba to po prostu lubić, a Marta Dymek udowadnia to swoją książką. Co można zrobić z łodygi brokułu? Do czego wykorzystać natkę marchewki? Jak zrobić bezmięsny pasztet na świąteczny stół? Zapraszam do Jadłonomii!

4. Kuchnia polska bez pszenicy Ponad 300 sprawdzonych domowych przepisów Marta Szloser, Wanda Gąsiorowska

Kolejna pozycja do „zdrowotniaków” i bezglutenowców. To jedna z najlepszych, kompleksowych książek dotyczących metod odżywiania celiaków. Znajdziecie tu przepisy pozbawione produktów zawierających gluten (syrop glukozowo-fruktozowy, tłuszcze trans…). Autorki książki pokazują od początku do końca jak przyrządzić smaczne dania przy diecie bezglutenowej. Na co zwracać uwagę przy wyborze produktów? W jaki sposób pozbyć się chemii z posiadanych produktów? Czego unikać na śniadanie, a na co można pozwolić sobie podczas wieczornej kolacji? Ponad 300 receptur na domowe posiłki od domowego pasztetu po słodkie muffinki! Polecam!

 5. Ciasta Ewa Wachowicz

Tegoroczny hit Targów Książki w Krakowie. Absolutny bestseller w książkach kucharskich „na słodko”. Uwielbiam słodycze! Podejrzewam nawet, że jestem od nich uzależniona. Z tego powodu moja kolejna książka jest zbiorem receptur właśnie na słodkości. A dokładniej rzecz ujmując na ciasta, choć znalazły się w niej też różnej wielkości ciasteczka oraz inne desery. Życzę udanej lektury, powodzenia w kuchni i słodkiego życia! – mówi Autorka na rewersie swojej książki. Z taką dedykacją niełatwo oprzeć się zakupowi 🙂

6. Nowoczesne zasady odżywiania. Przepisy mistrzów – Leanne Campbell

Pozycja dla wszystkich, którzy cenią nietuzinkowość w kuchni i… weganizm. Światowej sławy kucharze przyrządzają proste wegańskie przepisy. Złożona z niskotłuszczowych produktów dieta roślinna okazuje się dziś wielce przyjazną dla naszych żołądków. I smaczną!

 7. Smak świąt Ponad 100 przepisów i porad Agnieszka Maciąg

Kolejny hit krakowskich Targów Książki 2015. 100 pomysłów na świąteczne `menu` Agnieszki Maciąg! I nie tylko kulinarne. Dzielę się tutaj nie tylko przepisami, ale również pomysłami na ocieplenie i upiększenie domu. Podaję proste, naturalne sposoby na zdrowie i urodę w czasie zimy. Podpowiadam, jak samemu przygotować oryginalne, zdrowe i smakowite prezenty – podpowiada autorka. Pani Agnieszka wie jak zadbać o świąteczny nastrój. Czy wy także?

 8. Nie… zwykła kuchnia Więcej smaków Kinga Paruzel

Kolejna blogerka dzieli się swoją kulinarną pasją. Nigdy nie jest za późno, aby odkryć w sobie kulinarne szaleństwo – jak podkreśla Kinga Paruzel. Książka zawiera ponad 130 wyjątkowych, autorskich pomysłów na nietuzinkowe dania, wiele porad, jak bawić się smakiem, a przede wszystkim jak zdrowo i łatwo gotować. Nie znajdziecie tu klasycznego murzynka, czy zwyczajnej zupy pomidorowej. Znajdziecie się natomiast w samym środku kulinarnej eskapady po największych zakątkach kuchennych rewolucji! A nóż, widelec pokochacie ten nowy przylądek smaków?

9. Imprezownik kulinarny Charles Daigneault

Bohater II edycji programu Master Chef znużony ciągłymi pytaniami o przepisy postanowił zamknąć wszystkim usta i napisać poradnik. Odpowiadałem, spisywałem, a pytań wcale nie było mniej. Tak powstał mój `Imprezownik kulinarny` – Wasz kulinarny doradca na konkretne okazje. Ten kanadyjczyk o krwi francusko-indiańskiej podpowiada co przyrządzić urodziny, chrzciny, 18-stkę, spotkanie ze znajomymi, randkę… . Znajdziecie w nim przepisy łączące międzynarodową i polską tradycję kulinarną oraz nieskomplikowane, ale smaczne potrawy, które może przygotować każdy. Bądźcie bohaterem w waszej kuchni!

10. Sprytna kuchnia, czyli kulinarna ekonomia Jan Kuroń

Gotowanie jeszcze nigdy nie było tak proste i… ekonomiczne. Jan Kuroń na kartach swojej książki doradza jak wykorzystać resztki jedzenia z lodówki, jak planować zakupy, żeby nie wydawać fortuny, jak przechowywać żywność, aby się nie zepsuła. Bądź sprytny, jedz lepiej i taniej! W dodatku książka posiada aplikację TAP2C, dzięki której możesz skorzystać z dodatkowych treści multimedialnych 🙂

Spodobały wam się moje propozycje? A może macie już którąś z pozycji? Podzielcie się swoimi sugestiami, opiniami o książkach kucharskich i poradnikach kulinarnych. Zapraszam do komentowania!

Udostępnij:
2 grudnia 2015

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

W przypadku naruszenia Regulaminu Twój wpis zostanie usunięty.